Permanent make-up

Permanent make-up

Het verschil tussen permanent make-up en Tatoeage 

Het belangrijkste onderscheid tussen permanente make-up (PMU) en tatoeages ligt in de gebruikte materialen. Bij tatoeages wordt inkt met diepe penetratie in de huid ingebracht, wat resulteert in permanente kunstwerken die vaak jarenlang meegaan. In tegenstelling hiermee maakt PMU gebruik van organische pigmenten die minder diep in de huid worden geplaatst. Deze organische pigmenten staan bekend om hun opmerkelijke kleurvastheid. Hoewel PMU na verloop van tijd geleidelijk vervaagt, blijven de gebruikte kleuren helder en levendig, wat zorgt voor een langdurig, maar niet permanent, resultaat. Dit semi-permanente karakter maakt PMU ideaal voor cosmetische doeleinden, zoals het definiëren van wenkbrauwen, het accentueren van de ogen of het verbeteren van de lipcontouren, zonder de permanente toewijding die bij tatoeages hoort.

Wat is Permanent Make-up Precies?

PMU, of permanente make-up, is een procedure waarbij  organische pigmenten in de bovenste lagen van de huid worden ingebracht. Dit gebeurt met behulp van kleine naalden en een apparaat dat lijkt op een tatoeëermachine. De meest voorkomende toepassingen van PMU zijn wenkbrauwen, eyeliner en lippen, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals litteken camouflage.

Verschillende Permanent Make-up -Technieken

  • Powderbrows: Deze techniek creëert een zachte, poederachtige wenkbrauwlook. Het resultaat lijkt op het effect van wenkbrauwpoeder.
  • Fusionbrows: Deze methode combineert hairstrokes met een poederachtige finish voor een natuurlijk ogende wenkbrauw.
  • Hairstrokes: Hierbij worden individuele haartjes nagebootst voor een uiterst realistische wenkbrauw.
  • Eyeliner met of zonder wing: Voor het accentueren van de ogen. De “wing” verwijst naar de uitlopende lijn aan het einde van de eyeliner.
  • Stardust Eyeliner: Dit is een subtielere en lichtere versie van eyeliner, vaak gebruikt voor een glinsterend effect rond de ogen.
  • Infralash: Deze techniek zorgt voor een dichte en volle wimperlijn, vergelijkbaar met het effect van mascara.

Leeftijdsrestricties

De leeftijd waarop iemand PMU kan laten aanbrengen, varieert per land en salon, maar meestal is de minimumleeftijd 18 jaar. Dit is om te waarborgen dat de persoon volledig begrijpt wat de procedure inhoudt en in staat is om een weloverwogen beslissing te nemen.

Heb je Botox of Fillers? 

Het plaatsen van permanente make-up (PMU) op een plek waar Botox of fillers zijn geïnjecteerd, kan in sommige gevallen mogelijk zijn, maar het vereist zorgvuldige overweging en overleg met zowel de PMU-specialist als de arts die de Botox of fillers heeft toegediend. Hier zijn enkele overwegingen:

1. Tijdspanne: Het is meestal raadzaam om te wachten tot de effecten van Botox of fillers zijn uitgewerkt voordat je PMU laat zetten. Botox heeft een tijdelijk effect dat na enkele maanden afneemt, terwijl fillers meestal langer meegaan maar ook in de loop van de tijd vervagen. Het is belangrijk om te wachten tot de eventuele zwelling of veranderingen in de huid zijn verdwenen.
2. Locatie: De locatie van de Botox- of fillerbehandeling kan bepalend zijn. Als het gebied waar de PMU moet worden aangebracht direct overlapt met het behandelde gebied, kan dit invloed hebben op de resultaten en de duurzaamheid van de PMU.
3. Consultatie: Raadpleeg zowel je PMU-specialist als de arts die de Botox of fillers heeft toegediend. Zij kunnen beoordelen of het veilig en haalbaar is om PMU op die specifieke plek te plaatsen.
4. Gebiedsspecifieke overwegingen: Sommige gebieden zijn gevoeliger voor veranderingen als gevolg van Botox of fillers. Bijvoorbeeld, als Botox in de lippen is geïnjecteerd, kan dit van invloed zijn op de resultaten van PMU voor de lipcontouren.

In het algemeen is het belangrijk om open te communiceren met beide professionals en hun advies op te volgen. Ze kunnen je helpen bepalen of PMU op een bepaalde locatie veilig en effectief kan worden uitgevoerd, rekening houdend met je specifieke situatie en behoeften. Veiligheid en de beste resultaten moeten altijd voorop staan bij dergelijke procedures.

Intake gesprek

Een grondig intakegesprek is een cruciale stap voorafgaand aan elke PMU-behandeling. Hier zijn enkele redenen waarom het van essentieel belang is:

1. Klantbegrip: Het intakegesprek biedt de PMU-specialist de kans om de wensen en verwachtingen van de klant volledig te begrijpen. Iedereen heeft unieke voorkeuren als het gaat om cosmetische verbeteringen, en een goed gesprek helpt om duidelijk te maken wat de klant wil bereiken.
2.Gezondheidsbeoordeling: Tijdens de intake kunnen eventuele gezondheidskwesties, huidproblemen of allergieën aan het licht komen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Dit helpt de specialist om de procedure aan te passen om mogelijke complicaties te voorkomen.
3. Kleurkeuze: Het bepalen van de juiste kleur van de pigmenten is essentieel voor een natuurlijk ogend resultaat. Het intakegesprek geeft de gelegenheid om de huidtint en de gewenste kleurkeuze te bespreken en af te stemmen op de teint van de klant.
4. Voorlichting: Tijdens de intake kan de specialist de klant volledig informeren over het verloop van de behandeling, de nazorginstructies en wat ze kunnen verwachten qua genezingsproces en resultaten. Dit zorgt voor realistische verwachtingen.
5. Toestemming en Vertrouwen: Het geeft de klant de kans om vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten. Dit draagt bij aan een gevoel van vertrouwen en zorgt ervoor dat de klant volledig geïnformeerd en comfortabel is voordat de behandeling begint.
6. Op Maat Gemaakte Behandeling: Op basis van de informatie uit het intakegesprek kan de specialist de PMU-behandeling aanpassen aan de specifieke behoeften en wensen van de klant, wat resulteert in een gepersonaliseerde en bevredigende ervaring.

Kortom, het intakegesprek is niet alleen een formaliteit, maar een essentiële stap om ervoor te zorgen dat de PMU-behandeling succesvol, veilig en volledig in lijn is met de verwachtingen van de klant. Het draagt bij aan een positieve ervaring en tevredenheid met de uiteindelijke resultaten.

Contra-indicaties

Hoewel PMU over het algemeen veilig is, zijn er enkele contra-indicaties om rekening mee te houden. Dit omvat zwangerschap, ernstige huidproblemen, allergieën voor pigmenten en bepaalde medische aandoeningen. Het is essentieel om altijd eerlijk te zijn over uw gezondheid en medische geschiedenis met uw PMU-specialist.

GGD Vergunning

Een GGD-vergunning (Gezondheids- en Hygiënecode voor het Tatoeëren, Piercen en Permanente Make-up) is een cruciale vereiste voor elke salon die permanente make-up (PMU) aanbiedt. Hier is waarom het zo belangrijk is:

1. Hygiëne en Veiligheid: Een GGD-vergunning houdt in dat de salon voldoet aan strikte hygiëne- en veiligheidsnormen. Dit omvat het gebruik van steriele naalden, handschoenen, desinfectiemiddelen en andere essentiële maatregelen om kruisbesmetting en infecties te voorkomen.
2. Opleiding en Training: Een salon met een GGD-vergunning vereist dat de medewerkers de juiste opleiding en training hebben gevolgd. Dit zorgt ervoor dat de specialisten goed zijn opgeleid en gekwalificeerd om PMU-behandelingen uit te voeren.
3. Inspectie: De GGD voert regelmatig inspecties uit om ervoor te zorgen dat de salon voldoet aan de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Dit zorgt voor voortdurende naleving en een veilige omgeving voor klanten.

REACH Richtlijnen

REACH (Registration, Evaluation, Authorization, and Restriction of Chemicals) is een Europese verordening die de veiligheid van chemische stoffen reguleert, waaronder pigmenten die in PMU worden gebruikt. Hier is waarom dit relevant is:

1. Veilige Pigmenten: Salonbezitters die zich aan de REACH-richtlijnen houden, gebruiken pigmenten die zijn goedgekeurd als veilig voor de huid. Dit minimaliseert het risico op allergische reacties of bijwerkingen.
2. Langdurige Resultaten: Pigmenten die voldoen aan REACH-normen hebben de neiging om stabiel te blijven in de huid, wat zorgt voor langdurige en kleurvaste resultaten.
3. Verantwoordelijkheid: Salons die pigmenten kopen van gerenommeerde leveranciers die REACH-normen volgen, tonen een toewijding aan de veiligheid en gezondheid van hun klanten.

Kortom, het is van het grootste belang om naar een PMU-salon te gaan die zowel een GGD-vergunning heeft als voldoet aan de richtlijnen van REACH. Dit garandeert niet alleen de hoogste normen op het gebied van hygiëne en veiligheid, maar ook het gebruik van veilige pigmenten voor langdurige en bevredigende resultaten. Bij het kiezen van een salon voor PMU is het verstandig om altijd te controleren of deze vergunningen en naleving van regelgeving heeft.

Permanente make-up kan een uitstekende manier zijn om uw natuurlijke schoonheid te verbeteren. Maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, een ervaren specialist te kiezen en te controleren of de salon voldoet aan alle relevante regelgeving. Veiligheid en tevredenheid moeten altijd voorop staan bij PMU-procedures.’

Schoonheidssalon Prinsenhuys is GGD goedgekeurd en heeft een vergunning voor PMU en tatoeëren.

Heeft u nog vragen dan kunt u me altijd bellen of appen op 06 88 80 86 28

IMG_8507